Basın Bülteni

Derneğimizin desteği ile 0-5 yaş arası Türk çocuklarının büyümesi konusunda yürütülmüş ve yayımlanmış olan çalışmanın sonuçları bir basın toplantısı yoluyla basına duyurulmuştur. Vücut ağırlığı, boy uzunluğu, baş çevresi ve vücut kitle indeksi referans değerlerini ortaya koyan bu çalışmanın sonuçlarının çocuk sağlığı alanında çalışanları ilgilendireceğini düşünüyoruz. Bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Türk çocuklarının ilk 5 yaş güncel büyüme standartları ve gelişmelerinin değerlendirilmesi

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Sosyal Pediatri Bilim Dalı ve  Çocuk Sağlığı Derneği işbirliğiyle Türk çocuklarının ilk 5 yaştaki güncel büyüme standartlarının belirlendiği bir araştırma gerçekleştirildi.  İstanbul Tıp Fakültesi Sağlam Çocuk Kliniği’ne kontrole getirilmiş toplam 4493 çocuğa ait 19523 ölçümün değerlendirildiği araştırmanın sonuçları,  anne sütü, aşı ve vitamin desteği  güvenlik ağına sahip Türk çocuklarının  ilk 5 yaşta vücut ağırlığı, boy uzunluğu ve baş çevresi değerlerinin gelişmiş ülke çocuklarının değerlerine benzer olduğunu göstermiştir. Çalışmanın sonuçları birçok toplantılarda bildirilmiş, ayrıca uluslararası dergilerde İngilizce ve Türkçe olarak yayımlanmış (Gökçay G, Furman A, Neyzi O. Updated growth curves for Turkish children aged 15 days to 60 months. Child Health, Care and Development, 2008; 34: 454-463,  Neyzi O, Furman A, Bundak R, Gökçay G, Günöz,H, Darendeliler F, Baş F  Türk çocuklarında vücut ağırlığı, boy uzunluğu, baş çevresi ve vücut kitle indeksi referans değerleri. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 2008; 51: 1-7) ve çocuk sağlığı alanında çalışanlar tarafından kullanıma sunulmuştur (Basın bülteni).